expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Take A Look At This

Tuesday, 11 October 2011

HOW TO SPOT FAKE LOUIS VUITTON BAGS


haa skrg ni dah banyak sangat website yang diorang ni claimed jual barang Louis Vuitton original @ authentic..kepada yang suka beli barang branded online ni kena hati2 sket..banyak aku tengok kat eBay yang diorang kata barang diorang ni authentic..padahal xpon..ade yang kata dapat bag ni sebagai hadiah konon tapi xsesuai dengan jiwa..acey podahhhh..woi sape yang bongok xnak LV free nih..?kalau dah original sape yang xnak ye dak..?kalau aku dapat LV imitation @ local @ ciplak @ made in petaling street aku pon xhingin n rasa nak jual..tapi jangan la buat macam tu..simpan je..nanti tersinggung perasaan orang yang bagi tu..huhuhu..

aku ni gila branded so aku tau la sket2 cemane nak compare barang authentic dengan barang yg made in pasar malam atau danau kota nih..hari ni aku nak share pasal barang Louis Vuitton saje..next time kalau ade kelapangan aku share barang lain plak k..benda yang paling basic @ yang paling senang nak tengok LV authentic atau imitation senang je..logo LV kat atas bag @ wallet @ belt @ ape saje,,LV xkan "POTONG"  logo diorang atau "JAHIT" n xkan "TAMPAL" ape2 kat atas logo LV..kalau korang nampak logo LV tu tinggal separuh je korang lupekan je la..tapi kalau korang ni peminat barangan imitation ok boleh terus beli..

tu yang basic je..tapi sekarang nih pengusaha barangan tiruan dah pandai dan diorang buat satu2 barang tu sebijik macam yang original..
nampak x..?kalau macam ni cemane nk tau ori ke x ye dak?ok k meh sini aku nak bagi tau beberapa tips untuk tengok ori ke x..
1. kalau diorang claims barang tu "brand new" n harga plak kurang dari RM1000 kebanyakkan adalah tiruan.
2. kalau logo "LV" dari depan dan belakang bag naik keatas dah sah2 barang danau kota..kenapa ye..?Louis Vuitton hanya guna sekeping material untuk sesuatu produk..bila diorang lipat material nak jadikan bag tu yang kat depan nampak upside kat belakang nampak upside down..paham?
3. kalau "piping" dia bukan kulit, bukan original..tau x "piping" tu ape?bukan paip getah yang korang guna untuk cuci berak tu..ni haa..tengok gambar kat bawah
4. kalau korang tengok jahitan dia macam buruk, xsama besar ataupon macam jahit xsiap jangan beli ye..
5. kalau nampak "handle" bag tu lain kaler dengan dia punya kaler "piping", bag tu local..
6. kat tepi "dust bag" mesti diorang potong bulat sket @ kalau xde dust bag bukan ori..
7. kalau ade "hanging tag" kat bag tu atau ade tag yang sangat terang kaler nye, bag tu local..
8. cuba tengok 2 keping gambar kt bawah ni..tengok betapa "symmetrical" @ sama logo dia walaupon dari tengah tepi atau kat mane je korang nak tengok..
kalau korang "draw" satu line kat tengah2, korang akan nampak macam "mirror image" kat "both side"..
kat sini plak aku nak bagi tau langkah2 sebelom beli bag LV..
1. pastikan bag yang korang nak beli tu bag yang "made by Louis Vuitton"..tengok kat manufacture Louis Vuitton punya website dan pastikan model dan kaler adalah serupa..memang model diorang yang jual imitation ni dekat nak serupa tapi kaler barang local adalah kaler yang xpenah digunakan oleh Louis Vuitton..

2. kalau beli monogram tu pastikan dulu dia punya "AUTHENTICITY"..generally monogram LV ni sangat symmetrical from side to side..so tengok overall bag monogram tu symmetrically placed kat tempat yang sama  dari handle atau side dia..

3. tengok plak stitching mesti sama dan lurus..lagi satu Louis Vuitton akan jahit jumlah jahitan yang sama dekat model yang sama dan tempat yang sama..contoh leather tab yang ade kat handel kat ape2 size "Louis Vuitton Speedy Bag" mesti ade 5 jahitan..kalau nampak ade 4 jahitan tu bag tiruan..

4. bau..ni jarang orang tau..bau barang LV ni lain..kalau yang tiruan punya bau dia hapak..tapi yang original ade bau tersendiri..korang cium la sendiri bau dia k..

5. xsemua barang Louis Vuitton made in France..yang bukan made in France pon ori gak..ok manufacture dia ade kat France (ofcoz la kan), USA, Spain, Italy n German..code for each country pon berbeza ye..tengok kat bawah ni..

France:  A0, A1, A2, AA, AN, AR, AS, BA, BJ, CT, DU, ET, FL, MB, MI, NO, RA, RI, SD, SL, SN, SP, SR, TH, VI

USA:  FC, FH, LA, OS, SD

Spain:  CA, LO, LB, LM, LW

Italy:  CE, SA

Germany:  LP



ok sekarang kita ke bahagian cemane nak baca code untuk tau dia made in kat mane n tarikh barang tu di buat..
contoh 1
serial number "SP 0011" means bag ni made in France dan di buat pada January 2001..korang amek first n third digit as the month : 01 means January pastu korang amek second n forth digit as the year : 01 means 2001..

contoh 2
serial number "LA 0999" maksudnye made in USA pada 09 (means September, take first n third digit), year 1999 (take second n last digit 99 meaning year 1999)

sejak January 2007, Louis Vuitton dah tukar sistem cara lain untuk baca serial number..sebelum ni nombor pertama dan ketiga mewakili bulan kan, tapi diorang tukar jadi minggu plak untuk serial serial number bag diorang..
contoh 1
serial number "VI 2007" means bag ni made in France..dibuat pada minggu ke-20 dan tahun 2007..minggu ke-20 ni lebih kurang awal bulan May gitu..

contoh 2
serial number "MI 2120" means bag ni made in France dan dibuat pada minggu ke-22 tahun 2010..korang ni paham ke x ye..?kalau xpaham pandai2 la belajar sendiri..huhuhu..
made in France on May 1998
made in France on March 2000
sekarang semua pon aku dah ajar mane yang aku tau kt korang..lepas ni aku harap dah xde la orang yang kena tipu dengan barang imitation ni..sebagai peringatan "IMITATION IS NOT A FASHION"..kalau korang xmampu nak beli barang yang 1st class ni korang beli la barang yang 2nd class..contoh macam Armani Exchange ke Guess ke Zara ke..janji bukan barang tiruan..memang barang diorang mahal..tapi instead of quality diorang memang terbaekk..kalau nak pakai boleh pakai 4 5 tahun atau lebih daripada bag imitation yang harga pon paling murah dekat RM100-RM150 tapi dalam masa 4 5 tahun kena beli 30 bag sebab pakai 2 bulan dah koyak..tapi aku xla nak halang korang nak beli imitation..terpulang pada citarasa masing2..ok la babai..

10 comments:

aScha aSsan said...

encik bear-bear...k0 kena aja aq further details psl neyh la...plssssssssZ ......

adam zawahir said...

well i really disagree on the one piece material u mentioned in number 2. They dont make it that way all the time.

peep theyeep said...

Kami beli untuk anda! We do the shopping for you! お客様のために買い物に行くぞ!
Kami adalah The Yeep!

The Yeep menawarkan peluang kepada anda untuk memiliki item-item dari Jepun dengan harga yang berpatutan.
Untuk melihat galeri kami, sila klik page Facebook kami,

https://www.facebook.com/pages/PeeptheYeep/363151440410593

Jika anda memerlukan bantuan lanjut atau mempunyai sebarang soalan yang berkaitan dengan perkhidmatan kami, sila hubungi email kami..

peeptheyeep@gmail.com

Anonymous said...

Tulis istinja' atau cebok kan senang drp tulis 'cuci berak'..sebab kalau awak berak mesti kencing skali..so getah paip tu pon buat cuci kecing..

Narika Enilda said...
This comment has been removed by the author.
Narika Enilda said...

Hi I nak tnya,I baru beli lv favorite Kat situ tulis made in France tp kenapa Kat code tu tulis SA Kalau SA maknanye made in Italy la kan..hmm confuse jap

komando hambur said...

klu 5 angka contoh m61663

Shaharudin Shamsudin said...

Aq ada 1 beg LV tpi xpsti fake or real...spe thu sila wsapp aq .0177172210 k tq

Shaharudin Shamsudin said...

Aq ada 1 beg LV tpi xpsti fake or real...spe thu sila wsapp aq .0177172210 k tq

s15 said...

Aku agent d klia yg lv appoint..aku selalu bergelumang dgn lv ni..merasa melaram ja